Izteka se prvih deset let našega kluba. Martin Feder zaključuje svoj uspešni mandat, vajeti prevzema sedanji prvi podpredsednik Nelson Šorgo.

Ob obletnici pa je treba praznovati in nagraditi tudi sebe.

Zato se je nekaj članov kluba odpravilo na izlet v Tolentino, občino v Italiji, s katero je Izola pobratena že dolgih 41 let. Predzadnji konec tedna v maju je bil čas za naše prvo srečanje z mestom in ljudmi, ki ga poznajo že mnogi Izolani. Edoardo Mattioli, legenda Tolentina in veliki prijatelj Izole, podjetnik in obenem tudi vodja tamkajšnje turistične pisarne ter Luca Romagnoli, zadolžen za stike z javnostjo sta nam srčno in zagnano predstavila mesto in ljudi, čudovite galerije, številne muzeje, cerkev in grad. V dva kratka dneva smo strnili obisk toliko kulturnih znamenitosti, da se nam je kar vrtelo od vseh lepot. Najprej ogled Bazilike San Nicola, nato Mednarodnega muzeja karikatur , kjer je moč videti tudi nekaj odličnih karikatur avtorjev iz nekdanje Jugoslavije, ogled Galerije sakralnih umetnosti, gradu Rancia, Muzeja kočij v Macerati in za poslastico še Muzeja izjemnega podjetja Poltrone Frau, ki domuje prav v Tolentinu- majhnem, a gospodarsko uspešnem mestu , kjer kraljujeta usnjarska industrija in obrt, a tudi izjemna povezanost ljudi v mirni skupnosti.


Tolentino je dvakrat prizadel močan potres, takrat so ljudje stopili skupaj, številna dela po zadnjem potresu leta 2016 še niso zaključena. Veliko je pri tem pomagal tudi Lions club Macerata. To je klub, ki je ob potresu v Tolentinu močno zavihal rokave in postavil pravo malo mestece za ljudi, ki so izgubili dom. Tudi občina Izola se je takrat odzvala med prvimi in donirala bivalne zabojnike.

Naše srečanje z Lions clubom iz Macerate je bilo prijateljsko in prisrčno, zanimalo jih je kaj delamo, kako se družimo, veliko so vedeli o Izoli, zato so v goste povabili tudi dolgoletnega župana Tolentinato je Giuseppe Pezzanesi, ki se mu desetletni mandat pravkar izteka in nas je na občini tudi posebej in z vsmei častmi sprejel na uradnem obisku. Iskreno se je razveselil maskote Izole, Bepija, naše vino Leonis, posebna polnitev refoška Bruna Zara, letnik 2016 pa je razveselila člane kluba.  V treh kratkih dneh smo stkali številne nove vezi in spoznali čudovite ljudi, naj bo to še zabeležena zahvala vsem njim v imenu Lions cluba Izola-Isola ob zaključku našega prvega klubskega desetletja.

Nove prijatelje imamo v Tolentinu