Lions Plakat miru 2022/23 – NAJ TE VODI SOČUTJE

Slika osmošolke NAŠE KOŽELJ z Osnovne šole Vojke Šmuc Izola potuje na mednarodni likovni izbor v ZDA

Na pot v ZDA, pred oči mednarodne Lions komisije je te dni odpotovala slika učenke 8.a razreda osnovne šole Vojke Šmuc Izola, NAŠE KOŽELJ, ki je pod mentorstvom profesorice likovne vzgoje Klarise Hrvatin, ustvarila slovensko zmagovalno sliko. Med več kot 150 likovnimi izdelki učencev iz vse Slovenije je Našini sliki zmago prisodila komisija v sestavi: docentka Polona Loborec, mag.likovne umetnosti, Maksim Lazarevič Azram, ilustrator, grafitar, oblikovalec in mag. Mojca Leben, coachinja in art terapevtka.

Zmagovalna slika Naše Koželj

Plakat miru je že več kot 30 let mednarodni likovni natečaj v organizaciji največje prostovoljne humanitarne organizacije na svetu – Lions Clubs International, na katerem svoja mirovna sporočila likovno izražajo šolarji od enajstega do trinajstega leta starosti.

V vseh teh letih je nešteto likovnih izdelkov  po vsem svetu sporočalo otroška razmišljanja o zavedanju in pomenu miru, strpnosti in medsebojnega razumevanja.

Natečaja se pod sponzorstvom Lions klubov udeležujejo otroci po vsem svetu, seveda tudi v Sloveniji. Ocenjevanje njihovih del poteka na treh ravneh: najprej na lokalni ravni, nato na ravni Lions distriktov ,na koncu pa še mednarodno. Ocenjeni so izvirnost, umetniški slog in izraženost razpisane teme. V lanskem šolskem letu je bila zmagovalka svetovnega natečaja 13 letna osnovnošolka Anja Rožen z Raven na Koroškem. Njeno likovno delo je mednarodna komisija izbrala med 600 tisoč sodelujočimi slikami otrok z vsega sveta, kar je bil prva tako visoka uvrstitev slovenskega likovnega izdelka na natečaju doslej.

Lanska zmagovalka Plakata miru na mednarodni ravni Anja Rožen

Potek natečaja

Kako poteka natečaj nam pojasni Karmen Vidmar, nacionalna koordinatorka Lions Plakata miru v Sloveniji:

»Vsak Lions klub izbere najboljša dela , ki so v sodelovanju z osnovnimi šolami v občini kjer deluje klub, nastala pod njegovim sponzorstvom. Med temi deli nato strokovna komisija izbere 24 slovenskih finalistov. S finalnimi plakati priredimo nacionalno razstavo, zmagovalni plakat pa potuje na mednarodno raven ocenjevanja. Med vsemi deli na mednarodni ravni, na koncu izberejo 24 finalnih nagrajencev. Vsak od izbranih finalistov prejme 500 $ nagrade , zmagovalec mednarodnega natečaja pa 5000 $ nagrade.«

Naša Koželj iz Izole se je slovenske zmage zelo razveselila. Z mentorico Klariso Hrvatin, ki že 11 let sodeluje z Lions klubom Izola-Isola, likovni izdelki njenih učencev pa se redno uvrščajo med slovenske finaliste, sta odlično sodelovali.

Kdo je Naša?

Naša ima 13 let, obiskuje 8.a razred OŠ Vojke Šmuc v Izoli in ima sestro dvojčico. Ko je bila mlajša, se je dobrih šest let  ukvarjala z gimnastiko,  zadnje leto pa trenira atletiko. Rada se druži s prijatelji, v prostem času pa je izjemno ustvarjalna riše, izdeluje zapestnice, ki jih podarja prijateljicam in ji res nikoli ni dolgčas. Njena mama Tašja Božič nam je zaupala, da nihče v družini nima likovnega talenta, zato so presenečeni nad Našino ustvarjalnostjo in njenim zmagovalnim likovnim delom.

Zmagovalka Plakata miru 2022/23 v Sloveniji Naša Koželj

Nad Našino slovensko zmago in potjo na mednarodni izbor pa smo navdušeni tudi v Lions clubu Izola-Isola, saj se likovna dela učencev iz Izole že vsa leta našega sodelovanja v projektu uvrščajo v slovenski finale, tokrat pa smo s sliko Naše Koželj prvič dosegli prvo mesto. Vsako leto k sodelovanju  povabimo vse tri osnovne šole v Izoli: OŠ Vojke Šmuc, OŠ Livade in OŠ Dante Alighieri.

Ostale izolske zmagovalke

Na letošnji natečaj z naslovom »Naj te vodi sočutje« je iz vsake šole kot običajno prispelo 7 likovnih del. Med temi je komisija v sestavi: Duško Milavec – arhitekt, filmski scenograf, Badjurov nagrajenec ter Devana Jovan Lacovich in Nataša Benčič – obe članici Lions cluba Izola-Isola, izbrala tri likovna dela, ki so po občinskem izboru nadaljevala pot  v ocenjevanje na nacionalni ravni, na ravni občine pa so že naši zmagovalci:

  1. mesto Občina Izola in prvo mesto v Sloveniji:

NAŠA KOŽELJ, 8.a razred OŠ Vojke Šmuc Izola

Mentorica: Klarisa Hrvatin

2. mesto Občina Izola:

ZALA MILOSTNIK, 8.a OŠ Livade Izola

Mentorica: Ingrid Knez

3. mesto Občina Izola:

ARINA TALANTOVA, 7.b OŠ Dante Alighieri Izola

Mentor : Ivan Rocco

Zmagovalka Plakata miru je iz Izole