Pot miru je naslov letošnjega Plakata miru, pa vendar je to misel, ki velja za vsa leta tega žlahtnega projekta po svetu in 30 let tudi pri nas, v Sloveniji. Šolarji s svojimi likovnimi mirovnimi sporočili nam odraslim povedo, kaj si želijo, kako bi morali živeti, kakšen je svet pisanih barv, dober za vse nas, kakšna je po njihovem – pot miru.

Tudi letos, že šesto leto zapored je Lions club Izola- Isola, k sodelovanju povabil vse tri osnovne šole v Izoli: osnovni šoli Livade in Vojka Šmuc ter osnovno šolo z italijanskim učnim jezikom, Dante Alighieri. Vsako leto znova radi sodelujejo z nami, tudi zato, ker so motivirani. Šolarji iz Izole so se namreč skoraj vsako leto, odkar je naš klub pristopil k sodelovanju, uvrstili med izbrance na nacionalni ravni. Ena, včasih tudi dve risbi iz Izole, sta med finalisti. Veselijo pa se tudi vsakoletne aprilske zaključne prireditve na ravni občine, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo Italijanov Izola, šole pa pomagajo sooblikovati kulturni program z glasbenimi točkami. Na prireditvi nikoli ne manjkajo darila za sodelujoče – po 7 je izbrancev z vsake šole in seveda dobra torta, ki jo podarijo slaščičarji iz Izole.

Letos je komisija v sestavi: scenograf in arhitekt Duško Milavec ( ki je pro bono vodil ureditev Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Izoli, predlanski projekt našega kluba), akademska slikarka Fulvia Grbac, ki vsako leto tudi postavi občinsko razstavo in Nataša Benčič, ki vodi projekt Plakat miru v našem klubu, izbrala naslednje finaliste:

NATAŠA RAILIČ, OŠ Livade Izola ( mentorica Emilija Podjavoršek)

NATAŠA RAILIĆ, OŠ LIVADE

TAJA BRAČANOV, OŠ Vojka Šmuc Izola ( mentorica Klarisa Hrvatin Tomažič)

TAJA BRAČANOV, OŠ VOJKA ŠMUC

MATTIA PUGLIESE HRBOKA, OŠ Dante Alighieri ( mentorica Zarja Ražman)

MATTIA PUGLIESE HRBOKA, OŠ DANTE ALIGHIERI

Iskrene čestitke mladim likovnikom, srečno pot v nacionalni izbor in do snidenja v aprilu, ko postavimo na ogled 21 likovnih del šolarjev oz treh osnovnih šol v Izoli. Hvala, ker rišete Mir.

Plakat miru je »Pot miru«