To »levje vino« je darilo priznanega vinarja iz Izole, Bruna Zara, Lions Klubu Izola-Isola ob 100 letnici lionizma. Vino nam je že pred dvema letoma, v času predsedniškega mandata Marka Starmana in na njegovo pobudo, podaril z željo, da naredimo dobro zgodbo. Vino je seveda potrebovalo svoj čas, da je postalo žlahtno, mi pa tudi, kajti dobre zgodbe je treba delati z občutkom in pravo mero. Tudi zato, ker je »življenje prekratko, da bi pili slabo vino«, kot je zapisal neznani avtor.

Zato smo se 15. Februarja 2019 – le nekaj dni pred sedmo obletnico našega kluba, zbrali na Belvederju nad Izolo, povabili na druženje z vinom številne znance in prijatelje ter se spet enkrat potrudili na zemljevid prepoznavnosti Izole postaviti dejanja, ki povezujejo. Tistih, ki pomoč potrebujejo in tistih, ki jo – nikoli sami, pač pa vselej skupaj s partnerji, prijatelji, znanci, obiskovalci naših dogodkov, lahko ponudimo. Kajti – samo skupaj zmoremo več.

In tako se nam je zgodil Leonis, levje vinoto je njegovo latinsko ime, je zdaj tu, dve leti po 100 letnici lionizma v svetu in dobro leto pred trideseto obletnico lionizma v Sloveniji.

Zgodba se, kot vsaka dobra zgodba o vinu, začne v vinogradu, a mi smo vino, takrat še brez imena, spoznali v vinski kleti Zaro, nekaj članov kluba je imelo čast, da je poizkušalo vino iz nekaj sodov in izbralo ta žlahten refošk, s trdnim značajem.

Bruno Zaro nam je vino doniral, ustekleničili v lepe magnum steklenice in mi smo pripravili njegovo predstavitev, etiketa je delo in donacija akademske slikarke Fulvie Grbac, ki je z našim klubom že večkrat sodelovala, Klapa Capris pa nam je podarila lepo pesem in tako smo skupaj spet preživeli lep in prijeten večer, ki ja je obiskal tudi župan Izole, Danilo Markočič.

Z zbranimi sredstvi vseh, ki so donirali za vino, bomo lahko pomagali trem otrokom, trem učencem OŠ Vojke Šmuc Izola, ki so v dveh družinah nedavno izgubili očeta.

Prisotne je pozdravila predsednica kluba Elen Batista Štader in v prisrčnem nagovoru izpostavila naš način dela in dosedanje uspehe. K besedi je voditeljica večera, Nataša Benčič, povabila ravnateljico OŠ Vojke Šmuc, Ireno Sivka Horvat, ki je ponosna na večkratno sodelovanje z nami. Dvakrat smo že donirali šolskim skladom, z vsemi tremi osnovnimi šolami v Izoli že šet let sodelujemo s Plakatom miru, najbolj pa smo ponosni na nove prostore Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, kjer psihologinje pomagajo mladim in družinam v stiski, naš klub pa je prostore leta 2018 povsem uredil in opremil.

In potem je zares nastopil čas za predstavitev vina, kar je storila naša članica, Koni Marchesan, strokovnjakinja za vino in marketing, zaposlena v vinski kleti Santomas, kjer je vino čakalo na ta večer in kjer smo nedavno v veselem vzdušju nanj člani nalepili etikete. Koni je predstavila vinarja, predsednica Elen pa je predala zahvale Brunu Zaru in Fulvii Grba.

Klapa Capris, ki odlično prepeva dalmatinske, slovenske in seveda istrske pesmi, nastopa širom Slovenije, v zamejstvu, bili so že gostje slovenske in hrvaške televizije, peli na skupnih koncertih z najboljšimi hrvaškimi klapami, pa je zares obogatila naš večer. Svoj repertoar neprestano posodabljajo, tokrat pa so zapeli tudi za nas, za kar gre posebna zahvala Stevu Vujiču.

Precej vina je našlo novi dom, ostalo pa je še dovolj steklenic, ki bodo skozi čas našle novega donatorja. Vsem, ki ste za vino že donirali, gre naš velik in iskren HVALA. Evviva Leonis, naj živi Leonis!

Vino Leonis se predstavi