1974324_904589076239253_8224913253305333774_o

Aprila 2014 se je 6 Lions klubov na Obali: LK Ankaran Istra, LK Izola – Isola, LK Koper – Capodistria, LK Koper Obala, Zarja Portorož in Leo Klub Koper, pridružilo vseslovenski akciji Lionsov »Viški hrane«.  Koordinacijo projekta je prevzel BOGDAN VADNOV iz Lions kluba Koper-Capodistra in jo v osmih mesecih, skupaj z več kot tridesetimi člani teh klubov, pripeljal na cilj: predati urejen, logistično podprt projekt Rdečemu križu pod imenom »Lions«.

Tukajšnji klubi ob morju so z Viški hrane začeli v aprilu 2014, sprva z enim veletrgovcem, kasneje pa s tremi v kar petih trgovinah na različnih lokacijah v Kopru. Vsak dan zvečer in ob nedeljah zgodaj popoldne, ko so trgovine zaprle vrata, je nekdo od članov, hrano prevzel, jo odpeljal na Rdeči križ v Koper ali ob nedeljah v Izolo.  V teh mesecih se je tako nabralo kar 4,4 tone hrane in dodatnih 16.600 artiklov: sadje, zelenjava, kruh, mlečni izdelki, meso, sladice in mnogo drugega. Rdeči križ Koper je hrano delil tako svojim uporabnikom, kot tudi različnim  društvom, s katerimi sodeluje in jim pomaga. Naša skupna želja je bila, da bi Rdeči križ lahko akcijo prevzel in jo z večjim vozilom sam koordiniral.

Ko so v Kopru kupili novo vozilo, je njihovo prejšnje prav  Bogdan Vadnov prijazno uredil in prenovil, prostovoljec in zaposlen Rdečega križa pa sedaj vsak večer s prenovljenim vozilom hrano prevzemata. V razdelilni prostor pa jo iz Rdečega križa Izola pridejo ob nedeljah v Koper iskati sami.

Tako smo akcijo v pičlih osmih mesecih pripeljali do končnega cilja – da jo logistično in sicer urejeno in organizirano predamo v roke tistih, ki skrbijo za socialno šibke in jim tudi sicer pomagajo- Rdečemu križu.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem članom in članicam Lions klubov ob morju, ki so podarili svoj prosti čas in dobro voljo za tako srčen in konkreten projekt pomoči, kot tudi vsem,ki so jo v klubih koordinirali.

Bogdana pa so Primorci prav zaradi uspešne koordinacije akcije Viškov hrane oktobra 2014 nominirali za Osebnost Primorske meseca in s tem je kandidiral za Osebnost Primorske leta 2014 , v projektu, ki ga že 10 let skupaj pripravljajo  Radio in televizija Koper in časnik Primorske novice.  Tudi tako je bil naš projekt deležen velike medijske pozornosti, še posebej ob zaključku akcije, na slovesni prireditvi, ki je bila 17. Januarja na Bernardinu v Portorožu. Radio Koper jo je neposredno prenašal,  TV Koper in TV Slo pa sta jo zavrtela v posnetku v nedeljo, 18. Januarja 2015.

Prilagamo link oddaje, Bogdan nastopi na 51 minuti in 46 sekund: http://4d.rtvslo.si/arhiv/osebnost-primorske-oddaja-tv-koper-capodistria/174315024

 

Viški hrane ob morju prišli na končni cilj