Po zgledu celjskega Lions kluba so se tudi obalni klubi organizirali in začeli zbirati viške hrane. Ti sedaj ne romajo v smetnjake oziroma ne gredo v “odpis”, ampak pridejo v roke humanitarnih organizacij, ki jo nato razdelijo tistim, ki jo najbolj potrebujejo.


Igor Bordon z bivšo predsednico Lions kluba Izola Natašo Benčič med prevzemom hrane

Projekt je pet obalnih Lions klubov v sodelovanju z enim Leo klubom pričel pred letošnjim poletjem po zgledu ideje Celjanov. “Skupaj smo zbrali 30 prostovoljcev, ki vsakodnevno hodijo v Mercatorjev center v Šalari po viške hrane in jih nato odpeljejo na Rdeči križ v Koper, na izolski Rdeči križ ali v komuno v Novi vasi,” nam je pojasnil Igor Bordon, predsednik izolskega Lions kluba.

Projekt se bo širil in nadgrajeval

Nedavno so podpisali pogodbe tudi z obema Tuševima trgovinama v Kopru, kar pomeni, da bodo zaloge hrane, ki jih bodo vsak dan zbrali, še večje, že sedaj se dnevno napolni skoraj cel avto. “Vsak prostovoljec gre po hrano približno enkrat na mesec, dejansko vsak klub skrbi za prevzem teden dni,” je še pojasnil Bordon, ki pravi, da imajo zelo smele načrte kako projekt nadgraditi. Prav v Celju, kjer so ga zagnali, so že uredili distribucijski center.”Mi ga nimamo, zato se obračamo na Rdeči križ, a želja je, da bi ga vzpostavili tudi sami,” je sklenil.

Hrana, ki je še vedno uporabna in vsekakor užitna, vendar neprimerna za prodajo, tako zaradi nekaj prostovoljcev namesto v odpis oziroma koše roma k tistim, ki jo nujno potrebujejo. Dobra zgodba, ki dobiva vse večje razsežnosti.

Vir: http://www.regionalobala.si/novica/viski-hrane-ne-romajo-v-smetnjake-ampak-k-tistim-ki-jo-potrebujejo

 

Regional Obala: Viški hrane ne romajo v smetnjake, ampak k tistim, ki jo potrebujejo
Tagged on: