»Ne srečamo se pogosto z njim. A nekje med plastmi naše družbe je Življenje, zelo drugačno od našega. Vesolje znotraj vesolja, izmikajoče se našemu razumevanju. Nismo ga vajeni videvati vsak dan. Tako kot smo vajeni popolnosti podobe. Z vseh strani javnega življenja nas povsem zapreda v svojo mrežo privlačnosti. S televizijskih ekranov, iz oglasov in osebnih profilov na družbenih omrežjih. Pri popevkah spektakel dosega vrhunce.«

… in naprej …

»Kaj pa se zgodi, če tisto samosvoje vesolje stopi pred televizijski ekran? Če se ena resničnost preplete z drugo in se zvezde premešajo med seboj. Nam bo uspelo zaslišati zgodbo?«

To je delček čudovitih misli, zapisanih na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča. O predstavi SLOVENSKA POPEVKA, ki je plod izjemnega sodelovanja profesionalnih umetnikov in nastopajočih z motnjami v duševnem razvoju iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz DrageKupi vstopnico tukaj!

Režiser Matjaž Pograjc je vsebino in izvedbo dvanajstih nastopajočih z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami prilagodil njihovi zmožnosti in sposobnosti. Na odru uživajo kot pevci, glasbeniki, igralci, recitatorji in plesalci skupaj z osmimi profesionalnimi igralci.

Prevzame nas njihova iskrenost, prevzame nas predstava, ki kaže svet bivanja v sožitju in prebuja našo občutljivost do drugačnih skozi umetnost. Poeziji Gregorja Strniše sta novo glasbeno podobo dala člana dua Silence, nastopajoči so ustvarili predstavo, spektakel, koncertno sceno, revival sedemdestih.

To ni »le« predstava, je mnogo več. Je velik korak naprej pri zagotavljanju enakih možnosti za ljudi s posebnimi potrebami ali kot pravi eden od igralcev: »Kar malo čudno je, da invalidi nastopamo v pravi predstavi. Mogoče pa enkrat to ne bo več čudno.«

To izjemno predstavo bomo videli v Avditoriju Portorož v sredo, 21. marca, ob svetovnem dnevu Downovega sindroma. Kupi vstopnico tukaj!

Dogodek bo poleg osveščanja, opozarjanja na pomen sožitja, na plasti naše družbe, Življenje, drugačno od našega, imel tudi humanitarno noto, saj bodo zbrana sredstva od vstopnine namenjena nastajajočemu Centru Obala (Center za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču, ki bo deloval pod okriljem Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga), in sicer za dodatno specializirano opremo za fizioterapijo, komunikatorje za tiste s težavami v govoru in drugo.

Vsi nastopajoči na odru ustvarijo svet magičnega. Zelo daleč od fotošopiranega, neresničnega, pogosto zlaganega sveta popevke. Čistost in milina mladih in zrelejših uporabnikov Centra Draga nas pušča brez besed.

Tam, v svoji tišini … morda lažje razumemo in čutimo sožitje. Tisto plast družbe, ki morda niti ni tako drugačna od nas samih.

V sodelovanju z:

Medijski sponzor:

Slovenska popevka – gledališki koncert ob svetovnem dnevu Downovega sindroma
Tagged on: