Tako živahnemu klubu kot je naš, Lions club Izola-Isola, je v teh covid časih težko, ker se ne moremo družiti, kar pa nam ni vzelo energije za dobra dela. Nasprotno. Ko so možnosti omejene, domišljija razpre krila in rojevajo se nove dobrodelne zgodbe.

To jesen in mandat novega predsednika Milana Baškoviča smo v tistih dneh, ko ni bilo ovir za gibanje po Sloveniji, začeli z druženjem v Ljubljani, saj je naš predsednik tam doma. »Mornarica iz Izole« se je odpravila na plovbo po Ljubljanici in se imela odlično, čeprav je plula po sladki, ne po slani vodi. Trenutek veselja smo izkoristili tudi zato, da smo zbrali donacijo za Rdeči križ Izola v obliki vrednostnega bona, ki ga je Rdeči križ po njihovi presoji namenil mladostniku/mladostnici ob začetku šolskega leta. Z Rdečim križem Izola, ki se ga je ob zaključku mandata z zahvalo za sodelovanje pri projektu Donirane hrane spomnila prejšnja guvernerka Nadja Pahor Bizjak, nas tudi sicer vežejo dragocene vezi.

In potem nova zgodba. Naš Član Dario Cossich, po poklicu optik, si je že dlje časa želel pomagati na poseben način, s posebnimi očali Emergensee.

To so očala, namenjena za priložnostno rabo. Takrat, ko ste morda očala pozabili doma, so se vam poškodovala, morda čakate na pregled pri okulistu, morda si jih ta hip ne morete privoščiti. Na teh očalih namreč lahko sami nastavite dioptrijo v razponu od +3 do – 6. Neverjetno, kajne?

12.oktobra 2020 smo tako naredili mini dobrodelno turnejo po Izoli.

 80 očal smo najprej predali Domu upokojencev Izola, saj jih tam za uporabnike najbolj potrebujejo. Sprejela jih je direktorica Romina Zajc z ekipo. Z Domom upokojencev smo tako v kratkem času sodelovali že drugič, marca smo jim namreč podarili 3 tablice s pripadajočimi zvočniki, da so telefonski klici med svojci in uporabniki enostavnejši, bolje vidni in slišni. Dario Cossich je medicinskim sestram razložil kako očala delujejo, kako lahko uporabnikom, ki tega ne zmorejo sami, pomagajo pri nastavitvi dioptrije, predsednik Milan Baškovič pa je z veseljem predal paket direktorici.

 Želeli smo, da očala pridejo v tiste ustanove, kjer jih ljudje res potrebujejo. Predstavljajte si, da pridete v knjižnico in med policami ugotovite, da ste očala pozabili doma in ne morete izbrati knjige. Zato smo 5 očal odnesli v Mestno knjižnico Izola, zadovoljno jih je sprejela direktorica Marina Hrs.

In nazadnje smo 10 očal podarili še Hotelu Delfin, edinemu hotelu slovenskih upokojencev, ki ima svoj dom v Izoli. Čeprav so gospodarska družba, ki ne potrebuje humanitarne pomoči, pa tu dopustujejo ljudje, ki morda v tednu svojih počitnic očala še kako potrebujejo. Morda so jih pozabili doma in to zna zagreniti kakšen počitniški trenutek, česar si nihče ne želi. Naše donacije je bila zelo vesela direktorica Hotela Delfin, Nina Golob, ki je v preteklosti že donirala prehrano za nastopajoče na prireditvah v organizaciji Lions cluba Izola-Isola. Njihovih odličnih pizz so bili veseli plesalci in plesalke izjemne predstave Rdeči čeveljčki pred leti.

Pomembno se nam zdi, da se krog dobrote sklene kot objem. Da z gesto dobre volje izrazimo hvaležnost in tkemo nove vezi v mestu.

Kot kaže pa bomo očala Emergensee po prvih izkušnjah zadovoljnih uporabnikov lahko podarili še komu izven Izole.

A to bo že nova zgodba. Današnja vas z dobrim občutkom ob vstopu v novo, zaradi virusa covid žal zelo drugačno jesen, s piko pozdravlja tu. Do prihodnjič.

Posebna darila za posebne čase
Tagged on: