Mesec oktober je poimenovan tudi Rožnati oktober, saj je to mesec osveščanja o raku dojk kot najpogostejšem raku pri ženskah.

Vsako leto zato poteka mednarodna zdravstvena kampanja, vanjo je vključenih več tisoč mednarodnih organizacij, njen namen pa je poudariti pomen ozaveščenosti o raku dojk, izobraževanja in raziskav, povezanih z boleznijo, ki spreminja življenja. O preventivi, kurativi, rehabilitaciji in psihološki podpori bolnicam vsako leto z različnimi aktivnostmi ozavešča tudi slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna.

Poudarjajo pomen zdravega življenja, samopregledovanja dojk, zgodnjega odkrivanja bolezni. Tudi v oktobru 2021 je Europa Donna pripravila vrsto dejavnosti, njena sekcija Europa Donna Obala, ki povezuje 150 članic pa je v Piranu, Kopru, Ankaranu in Izoli pripravila pester rožnati program: članice obešale rožnate pentlje na oljkah, si privoščile kulturo, druženje, pesem in tudi hojo.

Na pohodu po Škocjanskem zatoku smo se jim 17.oktobra 2021 pridružili člani Lions Cluba Izola-Isola in jim ob te priložnosti predali simbolični ček v vrednosti 1300,48 eur, s katerim bodo lahko kupile napravo za limfno drenažo, ki je visoko kakovostna in primerna za domačo uporabo.

Limfna drenaža je po operaciji dojke ali jajčnikov zelo pomembna, saj pomaga pri odpravi limfedema, ki nastane po operaciji , ko se odstranijo bezgavke, okončina pa zato zateka in boli. Mnoge članice si limfne drenaže samoplačniško  ne morejo privoščiti, to napravo, ki bo last Europa Donna Obala pa si bodo lahko izposojale in jo uporabljale v intimnosti svojega domačega okolja.

Veseli smo, da smo lahko spoznali članice Europa Donna Obala in njihovo predsednico Darjo Rojec ter predsednico Združenja Europa Donna Slovenija, Tanjo Španič. V imenu vseh nas jima je ček predal naš predsednik Martin Feder. Rožnate pentlje iz recikliranih roza majic, ki so jih ročno izdelal članice Europa Donna Obala pa smo v dar dobili mi.

Še en lep dan. Tokrat rožnat. Spet povezani, spet skupaj.

Sončen, rožnat oktobrski dan
Tagged on: