Na Srednji šoli Izola je dogodek z naslovom Kapljice za življenje v prizadevanju za ozaveščanje o pomenu krvodajalstva in darovanja krvotvornih matičnih celic združil izolske dijake četrtih letnikov, stroko in prejemnika krvotvornih matičnih celic.

Srečanje izolskih srednješolcev:  o krvodajalstvu in darovanju krvotvornih matičnih celic

Dogodek Kapljice za življenje se je v izolskem Lions klubu zgodil z željo ozaveščanja dijakov četrtih letnikov o pomenu krvodajalstva in darovanja krvotvornih matičnih celic. Predstavnici stroke, Anja Rakušček, dr.med., specialistka transfuzijske medicine, vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola in dr. Sendi Montanič, strokovnjakinja za tkivno skladnost in imunogenetiko iz Centra za tipizacijo tkiv Zavoda RS za transfuzijsko medicino sta dijakom SŠ Izola in SŠ Pietro Coppo Isola podali ključne informacije in jih spodbudili k darovanju.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Nataša Benčič, novinarka in članica LK Izola-Isola sta gostji izpostavili vlogo krvi, krvodajalstva in darovanja krvotvornih matičnih celic pri reševanju življenj. Anja Rakušček, dr.med., je poudarila, da sodelovanje mladih prinaša koristi tako posameznikom kot tudi skupnosti, pomembno prispeva k oskrbi s krvjo ter spodbuja ozaveščenost in solidarnost v družbi. Kri redno darujejo tudi člani Lions kluba Izola-Isola in jo bodo kmalu ponovno tudi ob bok temu dogodku.

Mladi so spoznali postopek vključitve v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor, ki je konec preteklega leta štela 25.036 darovalcev. Krvotvorne matične celice so ključnega pomena pri zdravljenju bolezni krvotvornega tkiva in kostnega mozga, predvsem hematoonkoloških bolezni.

Transplantacija le-teh je običajno zadnja možnost zdravljenja in se izvaja le, če druge terapevtske možnosti niso učinkovite ali niso na voljo. Zato je pomembno, da je baza darovalcev čim obsežnejša. Dr. Sendi Montanič je izpostavila: »Uspeh presaditve krvotvornih matičnih celic je povezan s starostjo darovalca; če je ta mlajši, je uspešnost boljša. Register se mora stalno obnavljati in širiti, k temu pa bistveno pripomorejo ravno mladi potencialni darovalci.«

Zgodbi o ozdravitvi, pri kateri je bil ključen prav prejem krvotvornih matičnih celic neznanih darovalcev, sta delila mlada prejemnika, Boštjan Benedičič in Tjaša Likar, sicer članica in trenutna predsednica kluba, ki ji je klub pomagal, ko je zbolela za krvno boleznijo, in se mu je  pridružila po uspešno premagani bolezni.

Boštjan Benendičič: »Darovanje krvotvornih matičnih celic je izjemno plemenito dejanje, saj darovalec nesebično podari del sebe, da bi s tem lahko rešil neznanca, včasih celo na drugem koncu sveta.«

Lions klub Izola – Isola se zahvaljuje Anji Rakušček, dr.med. in dr. Sendi Montanič, ki sta se vabilu z veseljem odzvali, še posebej pa prejemnikoma, ki sta kot vzpodbudo mladim delila svoji izkušnji. Zahvala gre tudi ravnateljici Srednje šole Izola, Adeliji Perne, in sodelavcem, ki so omogočili izvedbo dogodka.

Kapljice za življenje

Dodaj odgovor