Dogodek »Pogovarjajmo se« je povezal dve lepi zgodbi v eno skupno. Odprtje razstave Plakat miru smo polepšali s prav posebnim koncertom – glasbeno pravljico Bremenski godci in s 1000,00 €, ki smo jih vsi skupaj zbrali na koncertu, podprli projekt Vrstniške mediacije – nove kulture odnosov na OŠ Vojke Šmuc.

Vtisi dogodka Pogovarjajmo se so se že skoraj polegli, donacijo v znesku 1000,00 € pa smo danes predali OŠ Vojke Šmuc. Projekt Vrstniške mediacije bo tako nemoteno tekel dalje in mladim dal priložnost, da še naprej sodelujejo v mirnem in spoštljivem reševanju sporov med sovrstniki in učil nove kulture odnosov. S temi sredstvi bo šola opremila prostor, kjer poteka mediacija.

Plakat miru tokrat spodbujal sanje

Tema letošnjega Plakata miru, ki pod našim okriljem združuje mlade izolske umetnike že 13 let, je učenke in učence nagovarjala k razmišljanju o svetu, kjer nas povezuje več radosti in miru. Zaradi mnogih nemirov, ki danes delijo narode in družbo, je letošnja tema Upajmo si sanjati še toliko bolj padla na plodna tla.

Nagrajence in vse ostale prisotne je nagovoril predsednik strokovne komisije scenograf Dušan Milavec. Letos je skupaj s članicama LK Izola-Isola Majo Lovko in Natašo Benčič, sicer tudi vodjo projekta, izbral dela Katje Počkaj, Alise Mosyagina in Žige Aurina, pohvalo pa je strokovna komisija podelila Rejanu Šipiju. 21 sodelujočim smo kot vselej podarili darilne pakete, ki jih je mladim umetnikom
predala predsednica Tjaša Likar.

Posebne čestitke za vztrajnost in motivacijo mladim pa so prejeli tudi mentorji Klarisa Hrvatin, Ivan Rocco in Ingrid Knez, ki so ključ, da projekt že vsa ta leta živi na izolskih osnovnih šolah.

Povezani v dobrodelnosti

Izredno smo hvaležni, da naše delo podpirajo tudi lokalna skupnost in mnogi posamezniki, ki naše dobrodelne zgodbe oplemenitijo s svojim delom in storitvami, zato smo se nekaterim, ki se niso mogli udeležiti novoletnega druženja, zahvalili ob tej priložnosti.

Hvala, cvetličarka Nada Jerman iz Cvetličarne Mimislaščičarka Daniela Gergeta iz slaščičarstva CukerinAgnese Babič, organizatorka za kulturo Samoupravne narodne skupnosti Italijanov in podžupanja Izole in vinar Robi Štule. Prav posebna zahvala pa gre mlademu glasbeniku Nicoli Štule, ki naše dogodke vsako leto obogati s kitarskimi melodijami in čudovitim vokalom.

Bremenski godci so nas popeljali v svet pravljic

Po prijetnem druženju je sledilo posebno glasbeno doživetje, ki ga je na odru, kot že mnogokrat, pod mojstrstvom Mirka Orlača pričaral Pihalni orkester Izola. Tokrat so se pogumno lotili glasbene pravljice, projekta, ki smo ga v LK Izola-Isola začrtali že leta 2020, a se je vmes zgodil kovid. Morda je pa moralo biti tako, saj je bilo izjemno! Tako zelo, da so sodelujoči dali mnoge pobude, da se projekt iz »enkratnika prelevi v večkratnik«. O izidu vas vsekakor obvestimo… 🙂

Zahvala za prevod libreta gre naši članici Devani Jovan Lacovich. Slednjega je vrhunsko pripovedovala igralka Maja Gal Štromar, ki je občinstvo skupaj z živalskimi liki iz pravljice odpeljala s seboj na pot do Bremna.

Bili so osel, pes, petelin in mačka in prav vsi so iskali svoj prostor pod soncem, da bi življenje nadaljevali v miru, stran od svojih izkoriščevalskih lastnikov. Bila so sporočila miru, poguma in sanj ter upanje, da bo nova kultura odnosov v šole prinesla spoštljivo in konstruktivno komunikacijo.

Hvala, da ste bili z nami in ponovno dokazali, da podpirate nas in ideje, ki prispevajo k dobrim zgodbam v našem domačem kraju.

S 1000 € podprli projekt Vrstniške mediacije na OŠ Vojke Šmuc